Всеизвестен факт е, че дългоочакваната лятна отпуска има благотворно влияние върху високите

...
Всеизвестен факт е, че дългоочакваната лятна отпуска има благотворно влияние върху високите
Коментари Харесай

ВМА с полезни съвети: На работа след отпуската без стрес и депресия


Всеизвестен факт е, че дълго чаканата лятна отпуска има благотворно въздействие върху високите равнища на стрес, насъбрани през годината. Любопитен въпрос е обаче, какъв брой е продължителността на протективния резултат на отделянето от работната среда върху психологичното ни здраве?

Как да се оправим по-добре с постваканционния стрес и адаптирането към работния процес след лятната отпуска – отговорите дава лейтенант д-р Йоанна Маринова, която е част от екипа на Клиника „ Психиатрия и военна логика на психиката ” на ВМА.

Според изследвания по тематиката – качествено претърпяната почивка поддържа трайно ниски равнищата на бърнаут до 3 седмици след края й, без значение от продължителността на почивката (7-10 дни или повече от 10 дни.) Но забавен е фактът, че равнищата на стрес бързо се повишават още през първите дни след отпуската.

В друго лонгитудинално изследване се открива значимо усъвършенстване на здравословното положение и възприятието на благоденствие по време на ваканцията и през първата седмица след нея. За страдание данните сочат, че тези благотворни резултати бързо понижават (в рамките на дни) след връщането на работа като цялостното възобновяване на изходните равнища на стрес се доближава за интервал от 2 седмици, споделя доктор Маринова.

Други източници пък обобщават, че т.нар. постваканционен стрес се увеличава правопропорционално на размера на работните отговорности и обратнопропорционално на времето сред края на ваканцията и първия работен ден.

Експерти поучават този преход да е равномерен и еволюционен, с цел да се подкрепят процесите на акомодация.

Няколко съвета да запазим позитивните резултати от мечтаната почивка:

Отделете 1-2 дни след връщането от пътуване за адаптиране към домашната и работна среда. Отдайте се на леки и приятни действия в дома си.

Подредете работните си цели, организирайте работните си проекти в първата работна седмица – известността и предвидимостта защищават от в допълнение повишение на равнищата на стрес.

Менталната конфигурация за връщането към работния процес е един от най-важните фактори за процеса на акомодация. Помислете за позитивните и удовлетворяващи страни на работата Ви.

Поддържането на физиологичния режим на сън и пълноценно хранене и физическа интензивност са безвъзвратен фактор за по-лесна акомодация към работата.

Планирайте следващите си ваканции. Постваканционният стрес може да бъде минимизиран при обмисляне на няколко къси почивки годишно, в сравнение с една огромна дълга почивка.

Не на последно място, отделете малко сила и създайте приятна атмосфера на работното си място, споделяйте с сътрудници приятните прекарвания от ваканцията, фокусирайте се върху приятните мемоари и вдъхновението, което те могат да внесат в работата Ви.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР